Sauna

Lees meer over de werking van de sauna

 • Hoe is de sauna ontstaan?

  De sauna is in Finland ontstaan. Vroeger woonde de mensen in Finland in hutten die deels onder de grond gebouwd werden. Het probleem hiervan was dat het van nature koud was. Om de hut te verwarmen gebruikte men stenen die eerst in een vuur lagen. Ze legden deze in hun tent waardoor de temperatuur omhoog ging. Op den duur kwam men erachter dat wanneer er water over de stenen werd gegoten de temperatuur in de hut snel toenam en men begon te zweten. Op deze manier, hoewel bedoeld als verwarming, is de sauna ontstaan.

 • Wat is de hedendaagse sauna?

  Als we het nu over de sauna hebben dan wordt er over het algemeen de Finse sauna bedoeld. De
  Finse sauna kan herkend worden aan het vele hout dat er gebruikt wordt en de lage luchtvochtigheid in de cabine. Ondanks dat het in de sauna wel 100 graden kan worden kunnen we de temperatuur, door de lage luchtvochtigheid, goed verdragen.

 • Wat is de uitwerking van de sauna?

  Omdat de temperatuur in de sauna zo hoog ligt gaat het lichaam zweten. Het lichaam probeert zo af te koelen. Door het zweten worden de poriën van binnenuit schoongespoeld. In de sauna worden ook de dode huidcellen zacht waardoor deze gemakkelijk verwijderd kunnen worden met scrubzout. Door de hoge temperaturen wordt tevens de weerstand verhoogd. Dit komt omdat het lichaam, door de hoge temperaturen, vecht tegen ziekteververwekkers. Het lichaam zal extra afweerstoffen aanmaken. Het regelmatig bezoeken van de sauna maakt je dan ook minder vatbaar voor virussen en bacteriën. Na het saunagebruik voelt de huid zacht aan.

 • Waarom afkoelen?

  Voor het lichaam is het bezoeken van een sauna een ware topsport. Er wordt veel van het lichaam gevraagd en het lichaam wordt erg warm. Het lichaam is na een kwartier in de sauna toe aan verkoeling. Afkoelen kan op meerdere manieren waarvan jezelf onderdompelen in een dompelbad of plaats nemen onder een stortemmer met koud water de bekendste. Voor de mensen die dit niet fijn vinden is het goed om te weten dat het nemen van een koude of lauwe douche evengoed werkt. Als het lichaam is afgekoeld is het klaar voor de volgende sauna!

Onze sauna's

 • Himalaya Kristalzoutsteencabine

  De miljoenen jaren oude zoutstenen hebben door ionisatie van de zoutkristallen een weldadige invloed op uw lichaam en luchtwegen.

 • Infraroodsauna’s

  In een infraroodsauna gebruiken we speciale panelen die een heerlijke warmte afgeven. Deze panelen zijn op meerdere manieren af te stellen. Bij een korte golf zorgen de panelen voor een indringende warmteopbouw in spieren en weefsel en bij een lange golf zorgt het voor een weldadige en gezonde warmte voor uw lichaam.

 • Rozensalon

  Dit is een saunacabine waarin een koperen ketel met rozenblaadjes en essences een heerlijke geur verspreiden. De temperatuur in deze sauna kan oplopen tot 80 graden.

 • Het Laconium

  Het laconium is een infraroodsauna. In de cabine wordt het, in tegenstelling tot een traditionele sauna, niet warmer dan 60 °C. Bovendien transpireert men bij een lagere temperatuur 2 tot 3 keer zoveel als bij een gewone saunacabine. Uit onderzoek is gebleken dat men in een gewone sauna ca. 300 kcal. verbrandt, terwijl men in het laconium 600 tot 800 kcal. kan verbranden.